lørdag den 12. maj 2012

Vulkan ekspektion i Hilo på Big Island

D. 05.05.12
I dag vågnede vi af vores vækkeur kl. 07.00 og jeg havde sovet rigtig godt, så det var svært at komme i gang. Men vi blev hentet af vores taxa fra i går kl. 07.45, så vi kok hurtig i tøjet, gjort os klar, pakket vores ting og nåede kun lige at spise morgenmad og vaske op inden vi blev hentet af taxaen. Vi blev kørt ud til lufthavnen, hvor vi skulle hente vores lejet bil. Vi var alle spændte på hvordan det gik med biludlejningen, da vi ikke var 100 % sikre på, at det hele var gået i orden, da vi havde bestilt det hele over nettet. Men da vi kom, var der heldigvis styr på det hele og vores reservation var gået i orden, så det var rigtig dejligt. Da jeg er den eneste som er 21 og derfor er den eneste som må kører bilen, skulle jeg skrive under på nogle papir, betale og så fik vi nøglerne udleveret. Det viste sig at vi fik rød Kia der var lidt stor, men en okay størrelse til os 5. Der var hvert fald god plads til os alle og det var rigtig dejligt. Bilen havde kun automat gear og det passe perfekt, da det er automat gear jeg er vant til at kører med i mine forældre bil. Så jeg havde ingen problemer med det. Vi fik taget en masse billeder af bilen, af de ridser og små buler der var lidt hist og pist, så vi ikke skulle hører for det senere hen. Selvom det hele var gået nemt og hurtigt med udleveringen ag bilen, så havde vi lidt problemer med at komme ud, da der holdte en bil på tværs og spærrede for os. Så Cecilie og jeg gik tilbage til udlejningsfirmaet og stod længe i kø for, at få bilen flyttet. Da den var flyttet, kunne vi endelig komme afsted og det gik uden nogen problemer. Det var dog lidt svært for mig i starten, at finde ud af trafikken, men det fandt vi alle hurtig ud af i fællesskab og så kørte det bare derud ad.
Fællesbilled ved vulkanen
Kilauea i baggrunden
Da vi kom ud af lufthavnen gik turen til Hilo National Park med vulkaner, som ligger på den sydlige del af øen. Efter en køretur på ca. 45 min. kom vi frem til National Parken og vi havde ikke svært ved at finde frem takke være et detaljeret kort over øen, og Milles gps på mobilen. Vi betalte 10 $ pr. bil for at komme ind og så kunne vi komme og gå som vi havde lyst til de næste par dage. Selvom vi ikke regnede med at komme tilbage, var det dejligt at vi havde muligheden for det. Vi startede med at kører hen til Visitor Centeret for at finde ud af, hvad vi skulle se i parken. Vi kiggede på lidt forskellig brochure også kom der en lokal mand hen til os, som arbejder i National Parken og han havde mange gode ideer til, hvad vi kunne se og opleve i parken. Der var en bestemt rute rundt i parken, hvor man kunne se nogle forskellige ting og det tog kun 30 min. at kører den tur. Men vi besluttede at bruge lidt mere tid de forskellige steder, så turen blev lidt længere for os. Vi startede med at kører hen til Jagger Museum, hvor vi kunne se verdens største aktive vulkan, som hedder Halema-uma-u. Da vi kom frem var vi alle spændte på at se den og kunne ikke rigtig forstå, at det var en ægte vulkan vi skulle se. Det var lidt surrealistisk at opleve og det var ubeskriveligt så flot det var og hvor stort et område den fyldte. Vi stod længe om beundrede vulkanen og området omkring den. Så langt øjet rakkede, kunne vi se den akse fra vulkanen, som lå nede på jorden og dannede en hård overflade og inde i midten af det hele var selve vulkanen. Vi kunne ikke se ned i selve hullet af vulkanen, men vi kunne se omridset af den og hvor alt røgen og asken kom op af den. Det var helt fascinerende og meget flot at se. Om dagen kommer der 700 ton gas op af vulkanen og det er helt vildt at tænke på. Man forstår slet ikke, at der kan komme så meget gas op af den og så hver eneste dag, så det blev vi også meget overrasket over, da vi fandt ud af det. Ved siden af vulkanområdet lå der et museum, hvor vi bla. kunne læse om Halema-uma-u vulkanen og andre facts om vulkaner. Vi brugte lidt tid derinde til at læse om de forskellige ting og fik taget rigtig mange billeder af vulkanen, inden vi kørte videre rundt i parken.
Jeg sidder i mellem en masse
størknet lava der ligner jord,
men er hård som en sten
Næste stop var ved endnu et lille look out point, hvor vi kunne se en bedre udsigt over hele vulkanområdet ved Halema-uma-u vulkanen. Det var igen lidt surrealistisk, men også fedt at opleve. Det var så stort et område, at det næsten er svært at beskrive. Det var helt fantastisk at se og det lignede bare jord der lå omkring selve vulkanen, så det var lidt vildt at tænke på, det hele var størknet akse. Da vi havde stået og beundret det lidt, kørte vi videre på ruten og kørte hen til Kilauea Iki, hvor vi kunne se endnu et vulkan område, men med en ny vulkan. Det var et stort ødet område, som også var dannet af vulkan aske. Gennem Visitor centeret, kunne man også komme på en guidetur, hvor man kunne gå nede på vulkanområdet. Det er ikke en aktiv vulkan, så derfor var dét det eneste sted i vulkanparken, hvor man havde mulighed for at gå dernede. Vi havde ikke så meget lyst til at tage på den tur, så vi valgte i stedet at kører hen til Thurston Lava Tube - Nhuku. Det er en lille regnskov, hvor der også er en lava tube/en slags grotte som er dannet af flydende lava og som man kan gå ned i. Det var løbet lava igennem for mange år siden og det var lidt specielt at gå dernede. Der var heldigvis ikke så mørkt og klamt dernede, så det var spændende nok at opleve. På vej derned gik vi som sagt i en regnskov, hvor der var rigtig mange flotte træer og blomster. Det var meget fugtigt og var lidt surrealistisk at gå rundt i en tropisk regnskov på Hawaii. Så det var også en fed oplevelse. Da vi havde gået rundt i regnskoven og lava tuben lidt, var det blevet tid til at komme videre. Så skulle vi tilbage til vulkanen Kilauea Iki, hvor vi skule have en guidetur af den lokale guide, vi snakkede med tidligere på dagen. Han hed Heinz og kom oprindelig fra Schweiz, men nu boede han på Big Island på Hawaii. Vi skulle ud på en guidetur sammen med ham, hvor han bla. fortalte i 1959 havde der en vej på det område hvor vi stod. Samme år var der et vulkanudbrud fra en vulkan i nærheden, som lukkede vejen med lava og den dag stopper vejen pludselig og der er lukket fra al trafik. Det var lidt vildt at opleve en vulkan kan gøre så meget ved naturen og vildt, at det stadig er sådan den dag i dag. Vi gik videre på vores lille guidetur og kom forbi nogle træer og planter, hvor han fortalte at de havde taget skade af vulkanen og nogle steder kunne man stadig se store lavasten sidde fast i træerne. Der var også nogle steder, hvor naturen havde forandret sig efter vulkanudbruddet. Undervejs blev jeg ramt af et lille kritisk punkt, fordi jeg var træt, sulten og tørstigt. Vi skulle skynde os så meget ud af døren i morges, så vi glemte helt at købe noget proviant til turen. Det kunne jeg god mærke og havde det ikke dårligt, men var bare rigtig træt og kunne ikke rigtig overskue mere af vores guidetur. Men heldigvis sluttede guideturen lidt efter og så vågnede jeg lidt op igen, da jeg vidste vi skulle finde noget mad og drikkelse som noget af det allerførste, når vi kom ud af parken. 

Lisbeth og Sissel står hvor vejen ender
Vi kørte helt ud af vulkanparken og fandt Vulkano Villiage, hvor vi fik sandwich, lidt at drikke og købte proviant til resten af turen. Vi mødte Ditte, Julie S. Julie A. Julia, Stina, Katrine og Louise, som også havde holdt frokost der og var næsten på vej videre da vi kom. Men vi nåede lige at snakke med dem et stykke tid og det var rigtig hyggeligt. Efter vores sene frokostpause kørte vi ca. 45 min. for at komme hen til et sted, hvor vejen var fuldstændig spærret pga. lava. Omkring 1970 blev noget af området dækket af lava efter et vulkanudbrud og så blev der lavet en ny vej oven på det og for bare 15 måneder siden, havde der været endnu et udbrud som dækkede vejen totalt. Vi kunne ikke kører helt hen til området, så vi holdte et stykke derfra og gik det sidste stykke. Det var meget underligt og surrealistisk at opleve. Så langt øjet rakkede var der lava og det lignede at lavaen havde en blød overflade, men den var stenhård overalt. Det var en meget speciel oplevelse at se. Så kørte vi lidt længere hen ad vejen, hen til en sort sandstrand og det var også meget underligt at opleve. Bilen blev parkeret ved et område tæt på stranden også gik vi det sidste stykke af vejen hen til stranden. Det var meget underligt at gå på noget helt stort sand og omkring stranden lå der også små klipper af lava stykker, så alt omkring vores fødder var sort og så langt øjet rakkede var det sort. Det var endnu en speciel og fed oplevelse, at gå på en strand hvor der normalt er hvidt sand, så er det sort sand. Da vi kom op til bilen igen, var jeg rigtig træt og kunne ikke overskue at kører mere. Jeg havde brug for at sove lidt inde vi kørte videre og heldigvis var pigerne meget forstående omkring dette, da jeg også er den eneste af os 5 der må kører bilen. Så jeg fik lov til at sove 30 min. tid imens pigerne slappede af og drak cola. Det var dejligt lige at sove lidt og da jeg vågnede igen var jeg klar til at kører videre.

Super moon og gasudslip fra stadig
aktive Kilauea vulkanen
Selvom vi efterhånden havde været afsted hele dagen, var turen ikke slut endnu. Vi valgte at kører de 45 min. tilbage til national parken for igen at se vulkanen ved Jagger museum. Selve køreturen gik rigtig godt og jeg synes det var en dejlig og nem bil at kører rundt i. Vi havde heldigvis ikke haft nogle problemer med den indtil videre, så det er rigtig dejligt. Da vi nåede frem til nationalparken var det blevet mørkt, men det var også meningen, da vi gerne ville se vulkanen om aftenen og se de lys den giver. Igen var det helt fantastisk og næsten ubeskrivelig flot. Der var mørkt, kun lige lys fra månen, (som var supermoon i dag, da det var det tætteste på jorden den kunne komme i dag og derfor har den det navn) og så kunne vi se Maunekea vulkanen, som er verdens højeste bjerg fra ende til anden, stjernerne fra en klar himmel i den ene side og vulkanen som lyste det meste af området op med alle farverne og supermoon, med lidt overskyet himmel til den anden side. Alle de specielle ting var samlet et sted og det var en rigtig fed oplevelse at se.
Mættet af en masse spændende og super fede oplevelser, kørte vi tilbage til Hilo efter en lang dag med vulkan ekspedition. Vi var helt oppe at kører over alt det spændende vi havde oplevet i løbet af dagen og kunne næsten ikke falde ned igen. Da vi kom tilbage til vores hostel, spiste vi aftensmad, som bestod af nudler og lidt wok, lidt a la de nudelpakker vi kan købe hjemme i Danmark. Det var dejligt nemt at lave og smagte forholdsvis godt. Mens vi spiste snakkede vi med to danske fyre, som også var kommet til vores hostel og i starten blev vi lidt overrasket over at hører det danske sprog fra andre end os selv, men det var meget fedt at de også var der. Efter vi havde spist, gjorde vi os klar til at komme i seng, fik skrevet lidt dagbog og inden det blev alt for sent, lagde vi os alle sammen til at sove samtidig. Det var også meget end tiltrængt for mit vedkommende.



Ingen kommentarer:

Send en kommentar