mandag den 16. april 2012

2. skoledag og fællesspisning

D. 10.04.12
I dag havde vi sat vækkeuret til kl.06.15 og det var bestemt ikke nemt at stå op. Vi var kommet lidt sent i seng og havde ikke fået så mange timers søvn. Så vi havde begge bare lyst til at sove videre, men det havde vi ikke mulighed for. At det så også regnede udenfor, gjorde det heller ikke nemmere at komme afsted. Men vi hjalp hinanden med at komme i gang, vi spiste, fik pakket vores ting og var klar i god tid. Vi mødtes med de andre nede ved bussen kl. 07.20 og tog afsted i skole sammen alle sammen. Jacob tog med os derud fordi han skulle ordne nogle ting, men ellers var vi overladt til os selv i klasserne resten af dagen. Vi startede timen med gennemgå den tekst vi skulle læse til i dag. Vi snakkede bare om de forskellige regler de har på skolen, som vi skal overholde og respektere så længe vi studere på skolen. Vi snakkede også om mange af de lidt strenge regler de har her på Hawaii og i det hele taget på fastlandet. Så skulle vi løse nogle forskellige omgaver omkring den tekst vi havde læst, to og to og på tid. Bagefter skulle vi rette det igennem fælles og se hvor mange rigtige vi havde. Jeg var sammen med Mille og vi havde alle rigtige. 
Derefter skulle vi have om Hawaii og den hawaiianske kultur. Vi startede med at læse en tekst fælles og højt så vi kunne øve os i at udtale de engelske ord. Så fik vi udleveret et stykke papir, hvor der var forskellige billeder og hawaiianske ord. Så skulle vi forbinde ordene og billederne med hinanden alt efter hvad deres betydning var. Det var lidt svært og det var ikke så mange af ordnede jeg kunne forbinde med billeder. Nogle havde jeg lært i forvejen, men mange af de andre ord og billeder havde vi alle svært ved. Emily min engelsk lærer, kommer oprindelig fra Taiwan så hun har heller ikke 100 % styr på ordenes betydning, men vidste trods alt mange flere end vi andre gjorde. Det er sjovt at lærer hawaiiansk, men også svært fordi hverken ordene eller lydene minder om et sprog vi kender i forvejen, ligesom med engelsk og dansk. Så blev vi inddelt i 4 grupper, hvor vi skulle skrive om de ting vi kom i tanke om omkring hawaiiansk kultur, sproget og hvilket ting vi gerne vil lærer omkring den hawaiianske kultur. Om hvordan det hele er i forhold til hvad vi er vant til hjemme i Danmark. Det var meget sjovt at lave og tror også det er meget spændende for Emily, når hun ikke ved så meget om Danmark i forvejen.
Kort over skolens område
Som det sidste i timen, skulle vi mødes med de andre. Vi skulle hører lidt mere om sproget på hawaiiansk og da Emily ikke ved så meget om det, skulle Robert (den anden lærer) fortælle os det alle sammen på samme tid. Han vidste meget om det og det var spændende at hører. Vi lærte grundreglerne omkring hvordan ordrerne skal udtales og hvad de betyder.  Så fik vi selv mulighed for at øve os i at udtale nogle af ordrerne og det er bestemt ikke et nemt sprog. Mange af ordrerne er så lange, at det kan være svært at udtale dem. F.eks. humuhumunukunuku’ ᾱpua’a betyder en lille fisk med en grisenæse, Hau ’oli lᾱ hᾱnau betyder tillykke med fødselsdagen eller Aloha au iᾱ’oe betyder jeg elsker dig. Det er ret svært at forstå ordene og sige dem, men det er også super fedt og fascinerende at de har deres eget sprog her på Hawaii, trods det at øerne hører med til resten af USA.

Da vi fik fri gik vi hen til et lille frugt og grønt markedet, som er ved skolen tirsdag og fredag. Da vi har fri om fredagen har vi ikke mulighed for, at købe maden der så det var dejligt at vi havde mulighed for det i dag. Sissel og jeg købte majskolber, tomater, avocado og bønner. Det var dejligt at de var friske råvarer og samtidig forholdsvis billigt. Så tog vi bussen tilbage til hotellet sammen med mange af de andre piger. Vi tog lidt at spise og så skrev jeg lidt dagbog og i mens var Charlotte kommet ind til os for at snakke lidt. Da jeg var færdig med gårsdagens dagbog, gik jeg straks i gang med dagens dagbog. Stina kom ind og spurgte om vi skulle med ud at løbe en tur sammen med hende, Sissel sov stadig og jeg skrev dagbog så vi havde ikke lige lyst. Men for første gang på denne tur, ville hun ud at løbe og det i sig selv, at hun sagde det var en sensation. Heldigvis gik Elisabeth med hende og de fik løbet en lille tur. Så kom hun stolt tilbage og skulle bevise at hun havde gennemført det. Rigtig stolt af sig selv og det var også godt gået.
Lige pludselig fik jeg mega meget lyst til is så mens Sissel sov, gik Charlotte ud jeg ud efter is. Vi gik ind i tre forskellige butikker for at finde en twix is og det skulle bare være den, da jeg havde tænkt på den hele dagen. Så det var rigtig dejligt, da vi endelig fandt den ”rigtige” is. Da vi kom tilbage til værelset var Sissel vågen og sad og snakkede med Mille. Lidt efter var vi nogle stykker, som ville ud for at shoppe lidt. Vi var mange som skulle hen i en butik hvor vi kunne købe Essie neglelak. Det skulle være det mærke, da det er rigtig godt og meget billigt her i forhold til hjemme i Danmark. Der var en hel væg fyldt med det mærke og i alverdens forskellige farver. Jeg fik købt 3 forskellige neglelak og kommer sikkert derned igen en anden dag. Så gik vi tilbage til hotellet, da det var tid til at lave aftensmad. Vi skulle lave spagetti carbonada og det er vi efterhånden blevet rigtig gode til. Vi havde aftalt med Julia, Stina, Charlotte, Mille og Louise at de kunne komme ind til os og så kunne vi spise sammen. Hvert værelse havde hver deres ret med og så sad vi og spiste det sammen. Det har vi også gjort før og det er super hyggeligt. Det er dejligt at spise sammen med nogen flere frem for vi sidder to på hvert værelse og spiser alene. Så vi sad længe og snakkede og hyggede os. Inden vi spiste aftalte Sissel og jeg at vi skulle senest i seng kl. 22.00, fordi vi de andre dage er kommet sent i seng og var i underskud af søvn. Så det skulle der laves om på i dag og efter 2 timer begyndte jeg at vaske op og lige så stille gik de andre piger i seng. Så kom Lisbeth forbi og ville snakke lidt. Jeg havde heller ikke set hende hele dagen, så det var super hyggeligt. Så gik jeg i bad mens pigerne fik en kop te og bagefter fik vi skrevet lidt dagbog, mens vi snakkede med Lisbeth. Efter noget tid gik hun ned på sit værelse og så gik vi i seng. I dag holdte vores plan med, at gå i seng til tiden og det var rigtig dejligt.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar